Pole Dance: Mýtus a Realita

Pole dance, dříve spojovaný téměř výhradně s nočními kluby, si dnes získává srdce mnoha žen jako dynamická forma cvičení a umění.
Jaký je rozdíl mezi pole dance jako volnočasovou aktivitou a tím, co se odehrává v klubech?

Pole Dance jako sport a umění

Denisa, 35letá doktorka z Banské Bystrice, se věnuje pole dance již tři roky. "Začala jsem, protože jsem hledala něco, co by mě bavilo a zároveň mě udržovalo ve formě. Pole dance je perfektní kombinací síly, flexibility a elegance," říká. Pole dance studia dnes nabízejí širokou škálu kurzů, od začátečníků po pokročilé, a ženy všech věkových kategorií zde nacházejí nové přátele a podporující komunitu.

Rozdíl mezi kluby a studiemi

Pole dance v nočních klubech často slouží jako forma zábavy a je spojen s erotikou. V pole dance studiích je naopak kladen důraz na techniku, sílu a kreativní výraz. "Lidé si často myslí, že pole dance je jen pro zábavu v klubech, ale ve skutečnosti je to náročný sport," vysvětluje Denisa. Cvičení se obvykle provádí pod vedením trenéra, zejména pro začátečníky. Trenér pomáhá s technikou, bezpečností a motivací. "Na začátku jsem měla trenérku, která mi ukázala základní triky a postupně mě vedla k pokročilejším pohybům," říká Denisa.

Soutěže v Pole Dance

Po celém světě se organizují soutěže v pole dance, kterých se účastní ty nejlepší soutěžící, někdy i páry. Příprava na soutěž představuje dodatečnou motivaci a cíl pro mnoho tanečníků. Obchod Botish.cz byl sponzorem posledního ročníku soutěže Pole & Me, která se tradičně koná v Praze.

Pole Dance vs. fitko

Mnohé ženy preferují pole dance před klasickým fitkem. "Ve fitku mě to nikdy nebavilo, ale pole dance je tak zábavný a kreativní," říká Zuzana, 24letá asistentka z pražského Suchdola. Cvičení na tyči je velmi různorodé, a každá hodina je jiná, což udržuje motivaci a zájem.

Oblečení a obutí

Pro pole dance je důležité speciální oblečení, které umožňuje volnost pohybu a přilnavost k tyči. Krátké šortky a sportovní podprsenky jsou běžnou volbou. Boty s vysokou platformou , často značky Pleaser, jsou populární mezi těmi, kdo se věnují stylu "exotic pole dance". "Boty dodávají cvičení nový rozměr. Pomáhají mi při určitých pohybech a zároveň vypadají skvěle," dodává Zuzana.

Jsou boty nutné?

Boty nejsou nutné pro všechny styly pole dance. Mnoho lidí začíná bez nich a postupně přechází k jejich použití. "Začínala jsem bez bot, ale teď si bez nich exotic pole dance neumím představit," říká Zuzana. Někteří preferují cvičit bez bot kvůli lepšímu kontaktu s tyčí. Boty mohou pomoci s některými triky a zároveň přidávají estetickou hodnotu.

Tyče a bezpečnost

Existuje několik typů tyčí, které se liší materiálem a typem instalace. Některé jsou pevné, jiné se mohou otáčet. Tyče se pevně připevňují mezi strop a podlahu, aby zajistily stabilitu. "Na základní škole jsme šplhali na tyči, ale pole dance je úplně jiný zážitek," říká Denisa s úsměvem.

Reakce okolí

Zatímco někteří mohou mít stereotypní představy a předsudky, stále víc lidí však vnímá fyzickou náročnost a umění pole dance, a začíná tento sport respektovat. "Moji přátelé byli nejdřív překvapení, ale teď mě podporují a někteří dokonce začali cvičit se mnou." říká Denisa.

Muži a Pole Dance

I když je většina pole dance komunit tvořena ženami, tento sport si nachází příznivce i mezi muži. Vystupují v soutěžích a přinášejí do pole dance vlastní dynamiku a styl.

Pole Dance jako cesta k sebeúctě

Pole dance přinesl do života mnoha žen nejen fyzickou kondici, ale i zvýšené sebevědomí a osobní spokojenost. "Je úžasné sledovat, jak se ženy mění a rostou díky této aktivitě." dodává Zuzana. Kromě toho je to skvělý způsob, jak se seznámit s novými lidmi a stát se součástí podpůrné komunity.

Začít může každý

Pokud máte zájem o pole dance, můžete začít navštěvovat kurzy ve studiích po celém Slovensku a Česku. "Je to zábavné a zároveň výzva. Doporučuji to každému, kdo hledá něco nového," říká Zuzana. Můžete si také pořídit tyč domů, pokud máte dostatek prostoru. Pole dance není jen o pohybu na tyči. Je to umění, sport a cesta k sebepoznání a posílení. Ať už hledáte nový způsob cvičení, nebo toužíte po nové výzvě, pole dance může být přesně tím, co hledáte.

Zde už brzy naleznete seznam pole dance studií v českých a slovenských městech:

 

Image by Pleaser USA, s laskavým svolením společnosti